27 februari, 2017 in Tandvårdsnyheter

Gratis tandvård tills man är 21 … och 24

Tandläkartid för pojke med chokladmun

En stor nyhet i tandtaxan är att svenska barn nu har gratis tandvård tills de fyller 21! I många år har gränsen legat vid 19 års ålder. Nu är den höjd till 21.

Tandläkartid för pojke med chokladmunDet är Riksdagen som har tagit beslut om förlängd gratis tandvård för barn och ungdomar i hela landet. Man har sett att bra och regelbunden tandvård i unga år lägger grunden för god tandhälsa hela livet. Ändringen gäller sedan 2017-01-01.

Gratisregeln omfattar så gott som allt; undersökning, lagning, tandreparation och kirurgiska ingrepp som t. ex. utdragning av visdomstand. Även tandställning kan ingå i gratisvården, om behovet är tillräckligt stort. Att göra det som behöver göras i munnen medan tandvården är gratis kan alltså göra stor ekonomisk skillnad för den enskilde. Det som inte omfattas i gratistandvården är kosmetisk tandvård och viss tandreglering.

I vår region ännu bättre

Ungdomar skrivna i Västra Götalandsregionen har det ännu bättre. Här har de gratis tandvård till och med året när de fyller 24; tack vare regionens tandvårdskampanj Unga Vuxna.

När du besöker tandläkaren för en vanlig undersökning får du veta hur din mun och tänder mår. Du får veta tandstatus och får skötseltips. Du får också reda på om tandläkaren rekommenderar att något behöver ordnas i din mun. Är du ungdom får du också veta hur långt dina visdomständer har kommit, och ungefär när de kommer att titta upp.

Här kan du läsa mer:

 
No Comments

Lämna ett svar

Genom att surfa på denna hemsida samtycker du till vår integritetspolicy (GDPR).
OK