Bleka tänderna med blekskena – beprövad metod

Bleka_tander_Blekskena_munFärgen på våra tänder varierar, vissa har kritvita medan andra har gula tänder. Tänder kan också vara mörka och missfärgade, av olika orsaker. Många är nöjda med färgen på sina tänder. Andra skulle gärna vilja ha ljusare och vitare tänder.

Tandläkare har blekt tänder i över hundra år men det är först de senaste årtiondena effektiva och framför allt skonsamma material har gjort det möjligt för nästan alla att få ljusare tänder.

Så här går behandlingen till

Tandläkarteamet scannar av patientens tänder med digitalteknik. I datorn framställs en blekskena med god passform, anpassad för patientens tänder. Blekskenan får patienten med sig hem tillsammans med blekgelén. Gelén hälls i skenan som placeras över tänderna 20-30 minuter morgon och kväll. Behandlingen upprepas tills önskat resultat nåtts – vanligtvis behöver skenan användas 8-12 dagar. Under blekningsperioden bör man undvika sådant som naturligt missfärgar tänderna, till exempel kaffe, te vin och tobak.

Blekningen varar oftast i flera år men kan variera från person till person. Blekskenan kan sparas och återanvändas senare genom att köpa blekmedel hos tandläkaren. Efterblekning är vanligt.

Hur fungerar det?

Det yttre lagret emalj är vanligtvis ljusare och dentinet innanför emaljen är gulare och mer färgstarkt. I emaljen finns alltid små mikrosprickor där färgämnen från mat och dryck kan samlas. När man bleker tar sig blekmedlet in via sprickorna. Det löser upp och bleker färgämnen så att tanden ser ljusare ut.

Går det att bleka alla tänder?

Nästan alla tänder går att bleka, inklusive en enstaka missfärgad tand. Men det är viktigt att en tandläkare är med och bedömer vilka fall som är lämpliga. Man får inte ha läckande fyllningar eller annan sjukdom som till exempel karies i munnen under behandlingen. Gamla lagningar och kronor kommer inte heller att blekas. Ibland behöver man därför byta ut gamla lagningar men vanligtvis först efter det att blekningen är klar.

Blekning är en modern och skonsam behandling som kan ge nästan alla ett ljusare och vitare leende. Tandläkarteamet har stor kunskap och erfarenhet om vilken typ av blekning som passar till olika fall.

tandblekning - före och efter bild

Är det farligt?

Nej. För starka blekmedel är inte bra men numera bleker man under en längre tid med svagare, mer skonsamma medel. Tack vare detta har inga bestående biverkningar kunnat påvisas. Däremot rekommenderas inte blekning om du är gravid eller ammar. En positiv bieffekt är ofta att skötseln av tänderna blir bättre, eftersom patienten blir så nöjd med sina “nya tänder”. Blekta tänder får också ökad motståndskraft mot missfärgning då behandlingen skapar en skyddande yta. Emaljen har öppnats och en stor del fluorjoner har satt sig på emaljen och gjort den mer motståndskraftig.

Bra att veta

Tandblekning räknas som kosmetisk tandvård och tandvårdsbidraget kan tyvärr inte användas. Tandblekning ingår heller inte i den gratis tandvård som finns för barn och ungdomar. Man måste ha fyllt 18 år för att bleka tänderna eftersom de ska ha växt ut till full längd.