2 maj, 2018 in Tandvårdsnyheter

Bra nyhet för dina tänder – dubbelt bidrag hos tandläkaren

tandläkare lysekil

Du vet nog att alla årligen får en slant till sin tandvård från regeringen. Nu har den slanten fördubblats för alla åldersgrupper. Bidraget heter Allmänt tandvårdsstöd och finns automatiskt registrerat på ditt personnummer när du besöker tandhygienisten eller tandläkaren.

Den 15 april 2018 fördubblades bidraget till dessa belopp:

  • 65 år eller äldre: 600 kr/år
  • 64-30 år: 300 kr/år
  • 29-22 år: 600 kr/år.  Detta gäller på Sverigenivå. Obs att alla unga vuxna som är folkbokförda i Västra Götalandsregionen har helt fri tandvård till och med det år när de fyllt 24 år.

Det år man ska fylla 65 år har man alltså 600 kr i bidrag, liksom hela det år när man har fyllt 29 år. Däremellan är det 300 kronor som gäller.

Regeringens syfte är att fler ska besöka tandläkaren och tandhygienisten regelbundet. Regelbundna undersökningar är avgörande för en god tandhälsa.

– Det ska inte synas i munnen om du är fattig eller rik. För pensionärer och unga innebär höjningen att stödet nu uppgår till 600 kronor per år. Det kommer göra stor skillnad för många, säger socialminister Annika Strandhäll.

– Ingen ska behöva avstå från tandläkarbesök för att man inte har råd. Vi måste säkerställa mer regelbundna besök, så att tandvård inte väljs bort, fortsätter hon.

Stödsumman knyts automatiskt till ditt personnummer den 1 juli varje år och kan användas hos din tandläkarklinik. Har du inte använt föregående års summa finns den tillgänglig till och med 30 juni innevarande år.

 

Mer nytt på gång

Regeringen har även nyligen tillsatt en utredning som ska se över hur tandvården ska bli mer jämlik så att fler har råd att gå till tandläkaren. Idag är tandvården upp till 22 år avgiftsfri på Sverigenivå, och regeringen har aviserat en höjning till 23 år som sker den 1 januari 2019. För ungdomar skrivna i Västra Götaland är det redan ännu bättre; tandvården är avgiftsfri till och med det år man fyller 24.

Källa: Regeringens pressmeddelande
No Comments

Lämna ett svar

Genom att surfa på denna hemsida samtycker du till vår integritetspolicy (GDPR).
OK