5 oktober, 2015 in Tandvårdstips

Hur ofta ska man byta tandborste?

Tandborste eltandborste

Tandläkare och tandhygienister får ofta frågorna Hur ofta ska jag byta tandborste och hur ofta ska jag använda tandtråd. Det ska vi svara på!

Tandborste eltandborste

Hur ofta man ska byta tandborste varierar lite från person till person, men en bra hållregel är var 6-8 vecka. Ta en titt på din och barnens tandborstar då och då, så kan du göra en bra bedömning utifrån var och ens borstningsstil.

Mjuk och följsam

Tandborstens strån ska vara mjuka och böjbara. De ska komma åt att göra rent där tand och tandkött möts, och behöver därför vara följsamma. Man borstar i en cirkelrörelse och stråna passerar då både tandens nederdel och kanten mellan tänderna. När stråna börjar spreta och blir stelare missar de ofta delar av ytan. Då är det dags att byta borste för att få bästa rengöringseffekt igen. Samma sak gäller för vanliga tandborstar och de man använder till eltandborsten.

Många tillverkare har lagt till litet komihåg på sina tandborstar, i form av en blå färg. När den blå färgen slitits bort börjar det bli dags att byta tandborste.

Hur hårt borstar du?

Vissa av oss trycker hårdare vid tandborstning. Ett tips är då att välja en tandborste med mjuka strån, för att skona tandköttet … tills man vant sig vid att trycka lite mindre. Långvarig hård tandborstning kan få tandköttet att dra sig undan och blottar då lite av tandhalsarna. Som ett resultat kan man uppleva ilningar i tänderna när man dricker kallt eller varmt.

Trycker man hårt blir också tandborsten fortare spretig.

Tips

När du köper en ny tandborste så passa på att köpa en ny att ha liggande i necessären också, så slipper du glömma tandborsten hemma på din resa.

Nya sysslor för tandborsten

Även en uttjänt tandborste kan göra nytta. Till exempel i skoputslådan för att putsa skarven mellan skolädret och sulan. Den passar också fint för att rengöra kring tvättställets hål. Och när den slängs hör den hemma i plaståtervinningen.
One Comment

  1. 6 april, 2017 at 22:29

    Erik

    Är det alltså bara slitage det handlar om? Då klarar jag mig bra länge. Sedan finns de som påstår att man ska byta pga bakterier, men det måste väl ändå vara en myt? Man borstar tänderna för att “lossa på” bakterierna och hindra dem från att bygga placklager m.m. Om det nu stannar bakterier på borsten så måste väl det betyda att det finns kvar massor i munnen också, som tydligen ändå ingen tandborste i världen kan avlägsna helt, hur ofta man än byter? Eller tänker jag fel där?

Lämna ett svar

Genom att surfa på denna hemsida samtycker du till vår integritetspolicy (GDPR).
OK