22 oktober, 2018 in Tandvårdsnyheter

Sverige närmar sig VG-regionen

På Sverigenivå har vi idag fri tandvård tills man har fyllt 22. Under 2019 ökas denna ytterligare. Unga vuxna skrivna i Västra Götaland har det ännu bättre, då är det fri tandvård till och med året man fyller 24.

– Det är få under 23 år som har fasta anställningar i dag, många pluggar och arbetar på osäkra kontrakt. Då ska inte ekonomin göra att unga väljer bort att ha koll på och ta hand om sina tänder, säger socialminister Annika Strandhäll. Målet med att höja åldersgränsen för avgiftsfria tandläkarbesök är att säkerställa att de unga fortsätter gå till tandläkaren också när de börjat arbeta och studera.Gratis tandvård för barn och ungdomar

Grunden för att ha bra tänder hela livet är regelbundna besök hos tandläkaren. Grunden läggs främst under barn- och ungdomstid, så detta är en positiv utveckling, säger tandläkare Fredrik Oxby.

Både ungdomar och barn över 3 år kan fritt välja sin tandläkare. Så länge vi västsvenskar väljer en tandläkare som har avtal med Västra Götalandsregionen (vilket är många) så gäller precis samma förmåner om fri tandvård som hos Folktandvården. Det är fritt fram att välja tandvård utifrån önskat handlag, trivsel och kompetensnivå. Tandvårdsgruppen har avtal med regionen.

Under de senaste åren har omfattningen av den avgiftsfria ungdomstandvården successivt utökats från 19 till 22 års ålder. Från den 1 januari 2019 höjs detta ytterligare, till 23 år. I samband med det höjs åldersgränsen för att kunna ta del av det förhöjda allmänna tandvårdsbidraget till 24 år, som en konsekvens av den höjda åldersgränsen.

Ungdomar i Västra Götalandsregionen har ännu förmånligare tandvård – här är den gratis till och med hela det år man fyller 24 år.

Källa: Regeringens pressmeddelande 181018.
No Comments

Lämna ett svar

Genom att surfa på denna hemsida samtycker du till vår integritetspolicy (GDPR).
OK