26 februari, 2015 in Tandvårdstips

Citron? Nej tack, jag tandvårdar

Citrusfruktur är surt för tänderna

Du som är rädd om dina tänder, tänk på att en liten citronskiva i ett glas med vatten sänker pH rejält i drycken och kan skada din emalj.

Många restauranger serverar lunchdrickan med citron i glaset. Bäst är att avstå citronskivan i drycken och be om ett glas utan citron. Men om du ändå dricker citronsurt eller vin så vänta minst 30 minuter innan du borstar dina tänder. Detsamma gäller om du dricker apelsinjuice, till exempel till frukost.

 

Citron är surt för tänderna

PH är ett mättal som mäter syrahalten i något. Lågt pH innebär mer syra och högt pH är mer basiskt. Munhålans normala pH är neutralt och det är en bra miljö för tänderna och emaljen. När vi äter och dricker kan pH i munnen ändras, särskilt om det vi stoppar i munnen är surt. Då blir pH lägre och emaljen luckras upp lite av den sura miljön. Det blir som många mikroskopiska öppningar i emaljen, som gör den känsligare. Det är fullt normalt och emaljen hårdnar igen cirka 30 minuter senare. Men under den halvtimmen är emaljen känsligare och man bör undvika att borsta tänderna, för att inte göra emaljen tunnare.

– Alla påverkas av detta, säger tandläkare Gert Oxby på Tandvårdsgruppen, och vi ser ofta tunn emalj. Mest utsatta är de med mycket bra hygien, för de borstar länge och ofta. Då blir det extra viktigt att vänta tills emaljen har hårdnat igen. För att emaljen skall remineralisera efter en syraattack tar det cirka 20-30 minuter. Något fortare om man tillsätter fluor.

Genom att vänta med tandborstningen trettio minuter skonar man emaljen. Vill man korta ner tiden med hjälp av fluor kan man välja mellan fluorskölj, fluortabletter och fluortuggummi.
No Comments

Lämna ett svar

Genom att surfa på denna hemsida samtycker du till vår integritetspolicy (GDPR).
OK