1 juni, 2015 in Aktuellt

Världens bästa orienterare i Lysekil 6 juni

Orientering Lysekil förVM

Tandvårdsgruppen är stolt sponsor när Världscupen i orientering tävlar i Lysekil den 6 juni (nationaldagen). Löparna ska orientera i Lysekils centrum så det finns många möjligheter att uppleva tävlingen.

Tävlingen ingår i För-VM inför VM i Bohuslän sommaren 2016. Orienterare från 30 länder är anmälda till Lysekilstävlingen; 97 i damklassen och 124 herrar. SAIS är arrangör och de erbjuder också en öppen tävling för svenska orienterare.

– Vi är oerhört stolta att kunna visa upp värdscupen på hemmaplan, säger Bengt-Olof Johansson från SAIS. Det motsvarar att Fotbolls-VM skulle spelas på Gullmarsvallen, så det är stort. Löparna är otroligt duktiga och många kan löpa 10 000 meter på 30 minuter på höghöjdsbana.

Orientering Lysekil förVM

 

Bengt-Olof har levt med tävlingen det senaste halvåret och känner till den hemliga bansträckningen. De tävlande får kartan först vid start och ser då var kontrollerna finns. Alla kontrollerna finns inne i centrala Lysekil, så tävlingen kan verkligen upplevas. Varje kontroll kan nås via flera olika vägval och detta blir avgörande i tävlingen. Snabbaste dam och herre vinner. Som mest kommer det att vara sex olika vägval till en kontroll så löparna kommer att välja olika gator genom centrum.

Publiktävling på förmiddagen

Svenska orienterare och löpare välkomnas till publikloppen som finns på förmiddagen. Loppen startar från Tandvårdsgruppens gårdsplan på Valbogatan 52. Ingen föranmälan behövs. Det är en sprinttävling i stadsmiljö med tre olika banlängder; 1, 6 och 2,8 km.

– Vi hoppas få se många på startlinjen på lördag, säger Gert Oxby, VD på Tandvårdsgruppen. Stora evenemang platsar bra i Lysekil och som lokalt företag ställer vi gärna upp med startpunkten.

De som vill starta i publikloppet anmäler sig till Tävlingscentrum vid Gullmarsskolan från kl. 09.00. Därifrån går man till startplatsen på Tandvårdsgruppens tomt. Starter sker kl. 10-11. Duschmöjligheter finns vid Tävlingscentrum efter tävlingen.

Startavgifter:Orientering förVM Lysekil Sverige

  • Ungdomar t.o.m. 16 år: 80 kr
  • Övriga: 150 kr

Världscupsloppet i Lysekil går till så här

Själva världscupstävlingen löps på eftermiddagen. Orienterarna startar i intervall och sista person ska vara i mål klockan 16. Sais beräknar att första start går vid 14-tiden. Varje löpare beräknas använda 12-15 minuter för banan som är knappa 4 kilometer lång för herrarna och 3,4 kilometer för damerna. Det kommer att gå undan genom Lysekil!

Lysekil_kungsgatan

Bra åskådarpunkter

Vi kan avslöja några bra publikplatser för att följa loppet på första parkett. Drottninggatan, Kungsgatan, vid kyrkan och muren längs Lysekils stadspark är alla bra punkter. Starten kommer att gå i Norra hamnen och målgång sker nära minigolfen och Havets hus.

FÖR-VM i Sverige och Norge

Sprinttävlingen i Lysekil ingår i För-VM som går av stapeln 3-7 juni med följande tävlingar:

  • 3 juni långdistans i Halden
  • 5 juni sprintstafett i Halden
  • 6 juni sprint i Lysekil (nationaldagen)
  • 7 juni medeldistans i Munkedal

 

Orienterings-VM i Bohuslän 2016VM Orientering Sverige Bohuslän

Världscuptävlingen är en försmak av orienterings-VM 2016 som arrangeras i Bohuslän nästa sommar, 20-28 augusti. Då beräknas 100 000 personer komma till Bohuslän, från många länder. Orienteringarna är förlagda till Tanums och Strömstads kommuner hela Norra Bohuslän kommer att känna av anstormningen. VM kommer att ha flera publiktävlingar också. Ta gärna en titt, de har samlats under namnet Rock Orientering Circus (ROC).

Hemsidor för att läsa mer:

 
No Comments

Lämna ett svar

Genom att surfa på denna hemsida samtycker du till vår integritetspolicy (GDPR).
OK