11 november, 2014 in Företagsnytt, Om labbet

Tandteknikern skriver om TVG Dentalteknik

Johan i arbete med tandframställning via digitala filer

Tidningen Tandteknikern tog kontakt med TVG Dentalteknik, vårt labb, och skrev en artikel om labbets arbetsmetoder och hur det använder den nya digitala tekniken.  I artikeln kan du också läsa om hur Johan Oxby fastnade för yrket tandtekniker och hur företaget TVG Dentalteknik kom till.

Johan Oxby
Johan Oxby. Foto Lasse Robertsson, Lasses Foto.

Några utdrag ur artikeln:

Tandteknikern i företaget, Johan Oxby, visste inte riktigt vad han skulle utbilda sig till, trots sin dentala bakgrund. Till slut bestämde han sig ändå för att bli tandtekniker.

– Men det var mer av eget intresse. Jag testade yrket på labb när jag läste på komvux och kände att det passade mig rätt bra.

I början på 2000-talet kom han in på tandteknikerutbildningen i Stockholm. Efter utbildningen fick kärleken honom att flytta till Malmö där han under några år jobbade på olika labb.

– Då jobbade jag mest med protes och KBF.

När så brorsan Fredrik kom in på Tandläkarhögskolan i Malmö kom också tankarna på att skapa ett gemensamt företag inom dentalteknik. Johan tog upp det med Fredrik och pappa Gert. Gert höll inte med om förslaget till en början, men Johan framhärdade.
– Jag lärde mig mycket under åren i Malmö och tyckte att jag började kunna yrket rätt väl. Jag tyckte att jag var så varm i kläderna att det var värt ett försök.

Så blev det också, företaget startades och verksamheten förlades i samma lokal som själva tandvårdskliniken. Det har inneburit ett tätt samarbete och närkontakt med patienterna, något som är lite ovanligt. Vanligast är att dentallabben geografiskt ligger helt separat från tandläkarklinikerna och dialogen mellan tandtekniker och tandläkare blir inte lika frekvent.

TVG Dentalteknik Johan Oxby
Johan i arbete med tandframställning via digitala filer

Vad skiljer dig från andra tandtekniker?

– Jag måste ju anpassa mig efter patienten på ett helt annat sätt, samtidigt får man ett mer personligt förhållande till patienterna. Jag arbetar säkert mycket närmare tandläkaren än vad tandtekniker gör i vanliga fall.

– Det mest positiva med att jobba som jag gör, säger Johan, är att vi gör precis allt här. Det sparar tid. Små ändringar, inslipningar till exempel, går ju så mycket fortare. Vi behöver aldrig skicka det någonstans. Det sparar tid, pengar och inte minst miljön. Sedan är vi ett team. Det innebär att även jag som tandtekniker får ta del av slutresultatet och patientens reaktioner. Och det kanske inte är så vanligt för en tandtekniker.

[flat_button text=”Jag vill läsa hela artikeln (pdf)” title=”Tvg dentalteknik artikel i Tandteknikern” url=”http://media.tvg.nu/2014/11/Tandteknikern_nr5_2014_sidan-12-16.pdf” padding=”10px 20px” bg_color=”#D4F1FA;” border_color=”#D4F1FA;” border_width=”1px” text_color=”#4483DB;” text_size=”14px” align=”center” target=”self”]

 
No Comments

Lämna ett svar

Genom att surfa på denna hemsida samtycker du till vår integritetspolicy (GDPR).
OK