10 maj, 2019 in Om labbet

Studentbesök från tandteknikerskolan

tandtekniker utbildning student tandteknikerlabb

Tandteknikerstudenten Cecilia Hagman är en glad och framåt tjej som läser 4:e terminen på tandteknikerutbildningen vid Göteborgs Universitet. Hon är på besök över dagen och har bett att få ta del av mjukvaran och den expertis vi har här i Läkarvillan.
tandtekniker utbildning student tandteknikerlabb

Hur långt i utbildningen har du kommit?

Jag läser på den 4:e terminen på tandteknikerutbildningen vid Göteborgsuniversitet. Jag skall snart gå ut på min första praktik som är en del utbildningsmålen för att få ta examen. Jag ser mycket fram emot denna praktik och det skall bli roligt att komma ut på fältet.

Kan du berätta om dig själv och dina tidigare erfarenheter?

Jag har tidigare avlagt examen och arbetat som sjukgymnast. Ville utveckla mig själv och pröva på något nytt så jag hoppade på tandteknikerutbildningen. Jag är boende i Göteborg och delar min vardag med min fantastiska sambo och son som är nu fyra och ett halvt år fyllda. Jag är rätt så energisk, så försöker hinna med att träna och röra mig så mycket som möjligt.

Hur kommer det sig att du besöker oss?

Jag är involverad i ett pilotprojekt där specifika STL filer är ett krav. Därav kontakt med Team Oxby.

Men är inte examensarbetet vid termin 6?

‘Det stämmer bra det men, just nu har jag en amanuenstjänst parallellt med utbildningen, vilket innebär att jag fungerar som lärare assistent. Då får jag en möjlighet att delta i forskningsprojekt. Samtidigt kommer jag att närvara för handledning.

Handledning av student, vad innebär detta?

Som jag har uppfattat det, innebär handledning för studenter, terminen under att jag kommer vara med på vissa av deras labblektioner som en extra person att fråga om hjälp/råd vid lättare praktiska momenten utöver läraren. Men jag är inte helt säker på detta moment. Då vi inte har klar gjort allt ännu. Jag har precis fått möjligheten att delta i denna amanuenstjänst.

Kan du berätta i korta drag om pilotstudien du är involverad i?

Traditionellt har metalskelett för partialproteser framställts på labb via formativ metod. I dag kan skeletten framställas via CAD/CAM och additiv teknik som SLM. För att skapa skeletten i lasersintringsmaskinen behövs adekvat stöd via stödpelare. Stödpelarna framställs tillsammans med konstruktionen och måste avlägsnas med trissor och fräsverktyg innan finishering av ytan kan genomföras. Detta är ett problem då avlägsnandet av dessa är en manuellt arbetsam och tidskrävande process.

Vad är syftet med pilotstudien?

Syftet med denna pilotstudie är att utvärdera/undersöka om en additiv tillverkningsteknik för partialproteser utan stöd minskar efterarbetet samt uppnår tillräckligt bra passform.

Vi på Team Oxby Tandvårdgruppen/TVG-Dentalteknik tackar för att du vill ta del av vår kunskap och expertis. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med Göteborgs Universitet.

 

 
No Comments

Lämna ett svar

Genom att surfa på denna hemsida samtycker du till vår integritetspolicy (GDPR).
OK