26 mars, 2020 in Aktuellt

Tryggt tandläkarbesök i Corona-tider

tandläkare patientbesök

Lysekilsposten har intervjuat Tandvårdsgruppen apropå corona-pandemin. Hur fungerar tandvård och tandläkarbesök dessa dagar?

– Tandvården fungerar bra, även under Corona-tider. Det konstaterar Gert Oxby på Tandvårdsgruppen i Lysekil.

– Tandläkarna har ett samhällsansvar i form av att vi har en skyldighet att ta hand om de som eventuellt behöver akutvård. Vi har fått riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och vår regering har hållit sig väl informerade och tagit till sig råden från expertisen. Vi känner oss ganska trygga i det vi gör, säger Gert Oxby.

– När man, som jag, har jobbat här i Lysekil i 35-40 år, så känner man sina patienter. Vi vet vilka som är sköra. Vi pratar med dem och frågar om de vill skjuta på sin rutinmässiga behandling, men att vi finns här i fall det blir några akuta problem.

tandläkare patientbesök

Är det många patienter som själva hör av sig?
– Ja, äldre patienter som vaccinerat sig är duktiga på att höra av sig för att återuppta sin tandvård. Nästan ett års paus har påverkat deras munhälsa och nu vill de få regelbundenhet igen. Tandvården har bra säkerhetsrutiner och kan genomföras tryggt, så det är bra att FoHM inte betraktar 70+ som riskgrupp längre.

Våra patienter är också jätteduktiga på att lämna återbud om de känner symptom. De som sköter sina tänder har ett annat förhållningssätt till sjukvården. De är vana vid vården och är riskbedömande.

Är det säkert att gå till tandläkaren?
– Ja, vi står för en trygg och säker tandvård. Vi följer nationella riktlinjer kring smittskydd och uppdaterar oss kontinuerligt med information från Folkhälsomyndigheten gällande coronaviruset. Patienter och medarbetare som uppvisar förkylningssymptom som snuva, hosta eller feber, även vid lindriga symptom, ska inte komma till kliniken. Alla medarbetare på kliniken är också fullvaccinerade.

Gert Oxby framhåller att Tandvårdsgruppen har en personal som är ständigt risktänkande:
– Ja, det märktes inte minst när vi gjorde översyn av vår tandvårdande utrustning. Vi valde att låta servicepersonalen arbeta ostört och inte interagera med tandvårdande personal. Vi fokuserar på att ha goda säkerhetsrutiner och god framförhållning med service med flera åtgärder så att kliniken kan fortsätta vara öppen på ett tryggt sätt.

Från hösten 2020 har vi också en extra rutin. Vi har tillgång till testkit för Covid-19 och alla i personalen testar sig regelbundet, som extra smittskyddsrutin. Alla medarbetare på kliniken är också fullvaccinerade.

Coronavirusets symptom
Inkubationstiden för coronavirus är i normalfallet 2-14 dagar. De symptom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symtom. De flesta får lindriga besvär som går över av sig själv med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis andningssvårigheter och lunginflammation.

Kontakta 1177 Vårdguiden
Om du behöver söka vård, är det viktigt att ringa först och inte åka direkt till en mottagning. Det är för att undvika att smitta andra om du har corona/covid-19. Det finns särskilda rutiner för hur du i så fall tas om hand. Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symptom eller hjälp med var du kan söka vård.

/Skrivet av Ahlbin Gustafsson på Lysekils-Posten, där artikeln publicerades 200324. Artikeln har uppdaterats våren 2021, då alla på kliniken blivit fullvaccinerade.
No Comments

Lämna ett svar

Genom att surfa på denna hemsida samtycker du till vår integritetspolicy (GDPR).
OK