Att gnissla, pressa eller bita ihop tänderna är vanligt och ofta stressrelaterat. Om du har återkommande huvudvärk, ont i käkmusklerna eller ont i öronen kan detta vara orsaken. Med den stressnivå som finns i samhället idag är detta vanligare än man tror. En del av oss gör det dagtid, medan många gnisslar i sömnen, ofta utan att ens vara medvetna om det. Däremot kan man lägga märke till att man är tung i huvudet eller öm i käkmusklerna när man vaknar. Andra tecken kan vara vassa eller taggiga ytor på framtänderna, som går att känna med tungan.
Vid en undersökning kan tandläkaren lätt se om tecken finns. Ofta finns blankslitna ytor på tänderna och små snedslitna ställen. Tandläkaren rör på käken för att se rörelsemönstret för gnisslingen, och känner på käkmusklerna.
Vanliga behandlingsmetoder
För att avhjälpa gnisslingen/pressandet kan muskelövningar användas. Tandläkaren kan också slipa av de vassa ytorna så att gnisslingen får hjälp att upphöra. Gnisslar man regelbundet är en bettskena bästa metoden, för att undvika att tänderna blir kortare eller spricker. Bettskenan skapar avslappning för musklerna, hjälper mot huvudvärken och skyddar tänderna mot nötning. Bettskenan skapas för just dina tänder, i plast, och den kan användas i flera år. Den används nattetid.
Bra att veta
Att gnissla, pressa eller bita ihop tänderna kan också leda till att tänderna blir kortare, får sprickor eller splittras. Eller ilar. Upplever du något av detta eller ofta har huvudvärk eller ömhet i ansiktet så kontakta oss, så vi kan hjälpa dig med en undersökning.
Att använda bettskena
När du är ovan känns bettskenan lite obekväm och spänner i tänderna. Du kan uppleva muntorrhet eller extra salivering. Detta är normalt i början och avtar gradvis, för att sedan försvinna.
Rengör skenan morgon och kväll med tandborste och flytande tvål. Ta med bettskenan vid dina tandläkarbesök så den kan kontrolleras regelbundet. Vid behov justeras den.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
No Comments