Det absolut viktigaste för oss på Tandvårdsgruppen är att våra patienter trivs. Miljön är lugn hos oss och vi har tid att ta hand om dig på ett bra sätt. Här lyssnar vi på dig. Du får ta upp dina funderingar och berätta hur du mår.
Vi hjälper dig att trivas med din mun och att ha friska tänder hela livet. Önskar du få tillbaka ditt fina leende kan vi också hjälpa dig. Vi ser till att barnen får glada minnen från sina första tandläkarbesök, och vi är tålmodiga med de äldre som vill vårda sina tuggytor.
Om du behöver kronor, broar eller implantat ordnar vi det här. Vi utför kirurgiska behandlingar på plats och vi har ett eget tandtekniskt laboratorium. Målsättningen är alltid att behålla mest möjligt av dina naturliga tänder och rötter.
För dig som behöver nya tänder … Vi har utvecklat en arbetsmetod för implantat där du som patient i genomsnitt endast behöver vänta 31 dagar på din färdiga tandkonstruktion, istället för normala 6–12 månader. Du slipper en provisorisk mellantid med nedsatt tuggförmåga.
Vi använder den nya datortekniken för att tillverka kronor, broar och implantat. Istället för vanligt avtryck av tänderna använder vi en speciell kamera, vilket kallas för scanning. På så sätt kan vi kopiera originaltänderna, både med form och färgnyans. Dina nya tänder kommer att kännas precis som dina egna och ha exakt rätt färg.
Det finns en hel del kostnadshjälp att få för tandvård, både för barn och vuxna. Här listar vi dem och vi ordnar ansökan för dig när du är hos oss.
Betalningsplan: Hos oss kan du betala i takt med din behandling. Planerar du en större behandling hjälps vi åt att ordna en lämplig betalningstakt. Välkommen in för att prata med oss!
Vi har akuttider tillgängliga varje dag. Har du råkat ut för något missöde under helgen kan du förboka tid här så ser vi till att du får tanden lagad under kommande vecka. Tandvärk tas om hand samma dag, andra akuta fall planeras in under veckan.
Årskontroll och återkommande tandvård
Att vi i Sverige idag har bättre tänder än förr är mycket tack vare att vi regelbundet går till ett tandläkarteam och undersöker oss. Då kan eventuella risker eller skador upptäckas på ett tidigt stadium och snabbt åtgärdas. Chansen att ha tänder, hela livet, blir då mycket större.
Vid en undersökning går tandläkaren grundligt igenom munnen för att få en helhetsbild av hälsan. Tänder, tandkött, käkar och bett undersöks. Eventuella symptom upptäcks. Bär kroppen på en sjukdom kan det även påverka munhälsan. Då ger tandläkaren goda råd så dina tänder kan fortsätta må bra.
Årliga besök hos din tandläkare leder till bättre munhälsa och kunskap. Det kan också innebära att du sparar mycket pengar!
Tandhygien
Tandhygien är när vi alla använder tandborste, tandtråd och mellanrumsborste för att få bort bakterierna från tänderna.
Tandhygienisten hjälper dig att ha friska tänder och få behålla dem livet ut. Behandlingen är förebyggande och är ett bra sätt att undvika framtida hål i tänderna eller tandlossning.
Läs mer om tandhygien och borstningstips
Lagningar
Har du fått ett hål i en tand eller skadat den på något sätt behöver du nog en lagning. Vi lagar också om en gammal fyllning går sönder eller om det kommit in bakterier under lagningen.
Lagningar sker idag utan metall. En mjuk plastfyllning i rätt färgton används. På plats i munnen härdas lagningen med vanligt, vitt ljus så den hårdnar. Sedan putsas den för att passa in i bettet, och så ytan blir glatt. Genom att använda plastmaterial undviker vi metall på tändernas tuggytor.
Tandvård för barnen
Det är under de unga åren som grunden läggs för friska tänder hela livet. Bra tandhygien då gör att tänderna är friska och mår bra flera decennier senare.
Hos oss får barnen en positiv upplevelse av tandläkarbesöket. Vi förklarar vad vi gör, barnen får ställa frågor och upptäcka tandläkarvärlden. Vi är lätta på handen när vi undersöker. Samtidigt lär vi ut bra tandhygien med glimten i ögat.
Genom årskontrollerna följs barnets tandutveckling och munhälsa. Vi kontrollerar bett och tändernas position, för att justera i tid om en tand växer ut snett.
Barn har gratis tandvård till och med det år de fyller 21. I Västra Götalandsregionen har även unga vuxna (t.o.m. 24 år) gratis tandvård, som enda region i Sverige.
Tandvård upp i åren
Vårt främsta mål är att du ska kunna ha friska tänder hela livet. När du kommer på årskontroll samtalar vi om din hälsa och vi ger dig goda råd för din tandskötsel.
När vi blir äldre behöver tänderna mer skötsel. I 60-årsåldern kommer mediciner ofta in i bilden, något som kan ge muntorrhet. Samtidigt minskar kvalitén på saliven, som skyddat tänderna. Då kan fluor vara ett sätt att behålla tandhälsan.
När du besöker oss får du en professionell bedömning av din munhälsa och en prognos. Om något i ditt liv påverkar munnen skapar vi tillsammans en långsiktig plan för din tandvård.
Tandställning
Tandställning används för att rätta till ett felaktigt bett eller för tänder som växer snett. Idag finns tandställningar i flera storlekar, till och med några som sätts på insidan tänderna. För dig som i vuxen ålder vill rätta till dina tänder finns också hjälp att få.
En tandställning kan råda bot på återkommande huvudvärk på grund av bettet. Den kan också skapa förutsättningar för ett vackert leende. Extra viktiga är årskontrollen för 10-12-åringar, när hörntänderna växer fram och ska hamna på rätt plats. Då kan tandställning vara aktuell.
Ett vackert leende – tandblekning
Trivs du inte med din tandfärg och vill ha ett vitt leende? Idag finns flera metoder: tandblekning, putsning och polering eller porslinsfasad.
De allra flesta tänder går att bleka. Även tänder som har missfärgats eller som har blivit mörka. Rör det sig om en enda tand med avvikande färg kan även porslinsfasad vara en lösning.
Själva blekningen är smidig och säker idag. Före blekningen tar vi bort tandsten och ser över lagningar så du slipper fläckar och obehag som ilningar efter blekningen.
Ett vackert leende – porslinsfasad
Porslinsfasad är en nyare metod, som också kallas skalfasad. Har du skadade eller missfärgade tänder längst fram i munnen är porslinsfasad en möjlig behandling. Samma sak om tänderna har nötts korta eller har olika längd som önskas justeras.
Metoden går att jämföra med lösnaglar, men är tåligare och varar hela livet. Man limmar fast en tunn porslinsskiva ovanpå varje tand, nästan som ett nytt lager emalj. Utseende och form blir exakt som den riktiga tanden. Skötseln är likadan som för en vanlig tand och du får ett utseende du kan njuta av i många år.
Porslinsfasad kan användas för enstaka tänder, men används vanligen för de synliga tänderna i fronten
till och med hörntänderna.
Ny tand – implantat
Fattas det tänder i din mun? Nu kan du få full tuggförmåga igen. De luckor som tidigare inte kunde åtgärdas löses numera med implantat; en konstgjord rot i metallen titan med en porslinstand ovanpå. Moderna tandimplantat får fin läkning, varar länge och ser ut som äkta tänder.
Med vår behandlingsmetod har du din nya tand på plats efter 1 månad, jämfört med normala 6-12 månader. Vi skapar din tand här hos oss och provar ut den tillsammans med dig. Tack vare datorteknik får tanden exakt rätt form och färg.
Vi har stor rutin på implantat efter 27 års arbete med tekniken. Vi har också produktutvecklat den nya generationens implantat tillsammans med tillverkarna.
Ny tand – bro och krona
Krona är tandläkarnamn på den synliga tanden. En krona används om tanden har fått en omfattande skada men roten finns kvar. Då monteras en krona ovanpå roten. Numera används inget guld och kronan ser ut som en äkta tand. Tack vare ny datorteknik får tanden rätt storlek och form.
Bro eller brygga används om flera tänder saknas. Med bron på plats är det lätt att tugga igen och lätt att le. Bron monteras permanent i munnen och glappar inte.
Bettskena
Vaknar du ofta med huvudvärk eller med tungt huvud och spända käkmuskler? Då gnisslar du antagligen tänder. Låt din tandläkare undersöka dig. Att gnissla, pressa eller bita ihop tänderna är vanligt och ofta stressrelaterat. Både muskelövningar och bettskena kan hjälpa.
Snarkskena och sömnapné
En snarkskena får ofta snarkningen att försvinna helt, och vid sömnapné förbättrar den hälsan. Snarkning beror ofta på att luftutrymmet vid svalget är trångt, så att luften får svårare att passera. Med en snarkskena på underkäkens tänder nattetid dras underkäken något framåt. Då blir luftutrymmet större och snarkningen minskas. I de allra flesta fall uteblir snarkningen helt. Snarkskenan sätts enkelt fast på tänderna vid läggdags.
OBS: En snarkskena utprovad av tandläkare för dina tänder ger ett bättre resultat än billigvarianten, som kan försämra ditt bett. I värsta fall kan billigvarianten orsaka behov av tandställning för att rätta till det uppkomna bettfelet.