Alla barn och ungdomar 0-23 år har gratis tandvård i Sverige.

tandhygien - flicka borstar tänderI Sverige har alla barn och ungdomar gratis tandvård till och med det år de fyller 23, det har Riksdagen bestämt. Tandvården omfattar så gott som allt; undersökning, lagning, tandreparation och kirurgiska ingrepp som t. ex. utdragning av visdomstand. Undantagen är kosmetisk tandvård och viss tandreglering.

Barn 0-2 år gamla

Alla nyfödda barn är automatiskt registrerade hos Folktandvården och har gratis tandvård där. Föredrar föräldrarna att använda annan tandläkare är det tillåtet, men då betalar inte staten besöket utan familjen får själv betala för barnets tandvård. Hos Tandvårdsgruppen Lysekil är det däremot gratis, vi väljer att erbjuda även våra yngsta fri tandvård.

Barn som ska fylla 3 år kan välja klinik

Från januari det år barnet fyller tre har familjen fritt val – oavsett vilken tandläkare som väljs är tandvården gratis för barnet. Då underlättar det naturligtvis att flytta över barnet till samma klinik som föräldrarna använder. Vill man byta klinik registrerar man sig hos sin nya klinik genom att fylla i ett formulär (se högerspalten). Sedan ordnar kliniken hela flytten. Väljer du inte själv en klinik registreras barnet hos den Folktandvård som är närmast barnets folkbokföringsadress.

Det enda du behöver tänka på vid registrering är att kliniken du väljer ska ha avtal med Västra Götalandsregionen. Tandvårdsgruppen Lysekil är en av de kliniker du kan välja.

När du registrerat barnet kommer så småningom kallelse till årskontroll. Behöver barnet tandvård tidigare är det bara att boka tid.

När du gör ditt val så tänk på att resurser och tid för kompetensinhämtning kan variera stort mellan olika kliniker. Välj en tandläkare som passar din egen ambitionsnivå för barnets tänder … och dina egna.

Byt när ni vill

Barnet eller hela familjen kan byta klinik när ni vill. Det görs genom att registrera sig hos den nya tandläkaren, som då beställer flytt för journalerna. Du kan använda webbformuläret till höger för att lista dig eller ditt barn hos Tandvårdsgruppen. Fyll i formuläret en gång per familjemedlem, då det krävs av Västra Götalandsregionen. Har någon i familjen skyddad identitet använder du regionens särskilda blankett för personen och postar den till oss. Läsa mera: Här hittar du regionens informationssida om barn och ungdomar (öppnas i nytt fönster).

I högerspalten kan du registrera dig eller ditt barn!

Registrera dig

Här kan du registrera dig eller ditt barn.

  Vänligen fyll i formuläret en gång för varje person du registrerar. Formuläret innehåller samma saker som regionens blankett. Därför behöver personnummer anges.

  Namn *

  Adress *

  Postnr *

  Ort *

  E-post *

  Telefon *

  Personnummer * (ex. 19941230-1234)

  * Jag väljer Tandvårdsgruppen Lysekil som min klinik. Jag godkänner att journal med röntgenbilder med mera samt uppgifter om planerade undersökningar skickas till kliniken.

  Eventuell kommentar/fråga:

  Genom att skicka iväg formuläret skriver jag under och startar min överflyttning till Tandvårdsgruppen.

  Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

  (går det inte att klicka på knappen har du glömt att kryssa för rutan "Jag väljer Tandvårdsgruppen".)

  * = Obligatoriskt fält