I vuxen ålder går många oftare till tandhygienisten än till tandläkaren. Behandlingen hos tandhygienisten är förebyggande och är ett bra sätt att undvika framtida hål i tänderna eller tandlossning.
Tandhygien är när vi alla använder tandborste, tandtråd och mellanrumsborste för att undvika hål i tänderna eller tandlossning.
Bakterierna samlas på tänderna under dagen och natten, och bildar beläggningar (plack). Tänderna kan upplevas “luddiga” när man känner på dem med tungan. Genom att borsta tänderna regelbundet och noggrant får vi bort bakterierna. Om bakterierna blir kvar på eller mellan tänderna mineraliseras de av saliven och blir tandsten. Då får man inte längre bort bakterierna med tandborste, utan skrapar bort dem hos tandhygienisten. Blir bakterierna kvar ännu längre kan de orsaka tandlossning.
Vad gör tandhygienisten?
Tandhygienisten hjälper oss att hålla munnen ren. Hon informerar, lär ut hur man borstar bäst och hur hjälpmedel som tandtråd och mellanrumsborstar används. Hon berättar hur våra tänder ser ut och hur de mår. Har vi inte lyckats borsta helt rent på vissa ställen får vi tips om det. En tandhygienist hjälper oss alltså att ha friska tänder och få behålla dem livet ut.
En ordentligt rengjord mun har också en bättre andedräkt.
Hur ofta ska man gå?
Så ofta tänderna behöver, kan man säga. Det beror både på ärftliga faktorer och på hur duktiga vi är på att själva hålla tänderna rena. Många besöker tandhygienisten en gång om året och många gör det två gånger om året. De som har problem med tandlossning går var tredje-fjärde månad för att få bort alla bakterier och få friska tänder igen. De unga som har gratis tandvård går ofta vartannat år till tandhygienist och vartannat till tandläkaren. När du kommer på undersökning får du en rekommendation på behandlingsintervall.
Borstningstips
– Börja med att borsta insidan av underkäken när du borstar tänderna. Då blir det extra rent. Börja gärna längst bak i munnen.
Förklaringen är att vi oftast trycker lite extra i början av tandborstningen. Då är det bra att börja där det är svårast att hålla rent; längst bak och på insidan där tungan är i vägen.
Dessutom är det vanligt att ha lite tandsten på insidan tänderna längst fram i underkäken. Det beror på att vi har salivkörtlar under tungan.
Rent mellan tänderna
Det samlas lika mycket bakterier mellan tänderna som på dem. Därför är det viktigt att göra rent där också. Helst varje dag.
Mellanrummen mellan tänderna varierar med åldern. För de yngre passar tandtråd bra. Från cirka 35 års ålder blir mellanrummen bredare. Då byter man till mellanrumsborste eller tandstickor. Är man ovan kan det blöda något i början, sedan blir tandköttet friskare och slutar blöda.
– Att göra rent mellanrummen kan upplevas krångligt, men idag finns så många produkter att alla kan hitta en som de trivs med. Välkomna in att botanisera i vår hylla!
Eltandborste eller ej?
Det finns flera fördelar med eltandborste. Det är lättare att hålla rent och att undvika tandsten. Detta eftersom eltandborsten gör fler borströrelser på kort tid än vi kan göra med handen. Resultatet blir en renare och glattare yta. Med det lilla borsthuvudet är det också lättare att komma åt överallt.
– Majoriteten mår bra av att använda eltandborste istället för vanlig tandborste, säger tandhygienisten. Visst går det att åstadkomma samma resultat med vanlig borste, beroende på hur duktig man är. De allra flesta upplever dock en renare mun med eltandborsten.